AFGESTUDEERD EN STARTEN

Hoe zet u een goede administratie op wanneer u start als waarnemer?

Wanneer u start als hidha in loondienst of als waarnemend huisarts moet u een hoop regelen. Zoals een KVK-nummer, uw verzekeringen en lidmaatschappen. Een goede administratie hoort daar uiteraard ook bij en daarom hebben wij voor u op een rijtje gezet waar u op moet letten bij het opzetten van een gedegen administratie.

  • Open een aparte bankrekeningen zodat u inkomsten uit opdrachten kunt ontvangen en uw zakelijke kosten kunt betalen. Zo houd u uw administratie eenvoudig op orde.
  • Zet uw administratie basaal op: zorg voor een standaardovereenkomst van opdracht, een modelfactuur (zie in dit artikel voor de factuurvereisten), een ordner of juist een digitale map op uw computer waarin u alles kunt opslaan.
  • Houd bij hoeveel uren u werkt. Hierbij tellen niet alleen de gedeclareerde uren mee, maar ook bijvoorbeeld reistijd, nascholingen, administratie, acquisitie en overleggen.
  • Werkt u meer dan 1225 uur per jaar als ondernemer? Dan heeft u recht op zelfstandigenaftrek en de eerste drie jaren ook op startersaftrek. Dat is een gratis extra aftrekpost op uw inkomen dat duizenden euro’s belasting kan schelen.
  • Houd bij hoeveel kilometers u rijdt per auto, fiets, scooter of benenwagen voor uw werk. Deze kilometers zijn aftrekbaar van uw inkomen voor 19 cent per stuk.
Afdragen belasting

Als ondernemer moet u zelf zorgen voor het afdragen van belasting. Dat kan achteraf bij uw belastingaangifte, maar u kunt ook tijdens het jaar een voorlopige aanslag voor zowel de Inkomstenbelasting als de inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet aanvragen en betalen. Dan hoeft u achteraf niet zoveel in één keer te betalen.

Regelgeving zzp'ers

Momenteel is de regelgeving rondom zzp'ers in het algemeen en waarneemopdrachten in het bijzonder nogal in beweging. Op dit moment adviseren wij om de standaard model overeenkomst van opdracht van de LHV te gebruiken. Deze is goedgekeurd door de belastingdienst, zodat het risico klein is dat u achteraf problemen krijgt doordat u eigenlijk in loondienst had moeten zijn.  

Er is momenteel een groot tekort aan waarnemers, dus het moet geen probleem zijn om uw uren te maken en een flitsende start in uw loopbaan als huisarts te maken. Succes!

Afgestudeerd en starten

Laat u dit liever over aan een deskundige? Ik neem u het werk graag uit handen.

Wendy van der Eijk RB