AFGESTUDEERD EN STARTEN

Samenwerkingsvormen voor huisartsen, welke mogelijkheden zijn er?

Huisarts bent u niet alleen. U werkt samen met collega's, maar u kunt ook samenwerken met andere huisartsen. Met name op financieel vlak kan dat voordelen bieden, mits de zaken goed geregeld worden.

Een maatschap is in artsenland de meest voorkomende vorm om in samen te werken. Het is een overeenkomst tussen twee of meer partijen om iets in gemeenschap te brengen met het oogmerk om het ontstane voordeel met elkaar te delen. U hebt veel vrijheid om de maatschap in te richten zoals u dat zelf wilt.

Winstmaatschap

Als u samen een praktijk wilt runnen, dan zal er een winstmaatschap opgezet worden. Daarbij brengen de deelnemers hun arbeid en kennis in en delen ze de winst. Dit kan met twee deelnemers, maar ook met meer.

Kostenmaatschap

Als u alleen kosten wilt delen met een andere praktijk, kunt u denken aan een kostenmaatschap. Ieder houdt dan zijn eigen praktijk, met eigen opbrengsten, maar sommige kosten worden samen gedeeld. Dit kan heel beperkt zijn, bijvoorbeeld de inkoop van medische benodigdheden en kantoorartikelen, maar ook het samen delen van de huur van een gezamenlijk praktijkpand.

Delen van personeel

Voor het delen van personeel gelden andere voorwaarden. In een winstmaatschap kan personeel in dienst zijn en de kosten daarvan worden verdeeld in de totale winstverdeling. Voor het enkel delen van personeelskosten is een kostenmaatschap geen geschikte vorm. Hierbij kan bijvoorbeeld wel gedacht worden aan een POT-overeenkomst of een overeenkomst van kosten voor gemene rekening.

Coöperatie

Ook maakt de coöperatie tegenwoordig een opmars in de medische wereld. Vaak wordt een coöperatie gebruikt om bepaalde vormen van zorg centraal op te kunnen zetten.

B.V.

Om fiscale redenen is een B.V. vaak geen al te aantrekkelijke rechtsvorm voor een huisartsenpraktijk. Maar er zijn ook juridische redenen om juist wel voor een B.V. te kiezen, zelfs als dat fiscaal niet het meest voordelig is. En voor medisch specialisten is een B.V. juist vaak zelfs semi-verplicht.

Zoals u ziet zijn er vele mogelijkheden om een samenwerking vorm te geven. In alle gevallen geldt: bereid het goed voor, bedenk wat u wilt, maak goede afspraken en leg deze vast in een overeenkomst. Bij Ficura zeggen we altijd: een maatschap is als een huwelijk. Regel uw huwelijkse voorwaarden vooraf, want als u uit elkaar gaat is het te laat.

Afgestudeerd en starten

Laat u dit liever over aan een deskundige? Ik neem u het werk graag uit handen.

Raymond Koenders RB