GEZOND ONDERNEMEN

Hoe wordt inkomen uit sparen en beleggen precies belast?

De derde box in het Nederlandse belastingstelsel is bestemd voor inkomen uit sparen en beleggen. Gek genoeg wordt niet het échte inkomen uit sparen en beleggen (bijvoorbeeld rente, dividend of koerswinst) belast in box 3. Wat er wel precies wordt belast en waarom, leggen wij hieronder uit.

In box 3 wordt uw inkomen berekend met een forfait. We tellen de waarde van al uw privébezittingen op 1 januari bij elkaar op en alle bezittingen die al op de een of andere manier in een andere box zijn opgenomen, tellen niet mee. Denk bijvoorbeeld aan het ondernemingsvermogen, de eigen woning met hypotheek of de eigen B.V. Ook een privé-auto, boot of caravan hoeft niet te worden opgegeven in box 3.

Forfaitaire rendement

Als alle privé-bezittingen zijn opgeteld, mogen we eventuele schulden nog aftrekken. Ook gaat er nog een vrijstelling van het totaal af, voor het bedrag dat u belastingvrij mag sparen of beleggen. Wat overblijft is de grondslag waarover het forfaitaire rendement wordt berekend. Dit gaat met een staffel, waarbij het uitgangspunt is: hoe meer vermogen iemand heeft, hoe hoger het rendement dat daarmee gehaald kan worden. 

De gedachte daarachter is dat iemand met alleen wat spaargeld, niet zoveel risico zal nemen en dus weinig tot geen rendement op zijn spaarrekening zal krijgen. Terwijl iemand met veel vermogen daar meer risico mee zal durven nemen. Of misschien zelfs professionele vermogensbeheerders aan het werk zet om dat te doen, zodat een hoger rendementspercentage behaald kan worden.

De fictieve rendementspercentages lopen op van 1,898% tot 5,69% (2021). Over dat fictieve rendement moet tenslotte 31% belasting betaald worden. Dat betekent dat box 3 voor mensen met veel spaargeld en geen werkelijk rendement een dure box is.

Hoe behaalt u meer rendement?

U kunt hier wat aan doen. Bijvoorbeeld alsnog beleggen of het vermogen laten beheren in een poging wat meer rendement te behalen. Binnen de familiesfeer wordt vaak gebruik gemaakt van de ‘familiebank’, waarbij ouders hun kinderen geld lenen om een eigen woning te kopen. Onder voorwaarden is de rente die de kinderen betalen aftrekbaar van hun inkomen, terwijl de ouders zonder al te veel risico veel meer rente ontvangen dan op hun spaarrekening. Deze constructie wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld de schenking van de ‘jubelton’ en eventueel jaarlijkse belastingvrije schenkingen (zie themadossier schenken).

Ook de Spaar-BV is een optie. Hierbij wordt geld uit box 3 in aandelen in een eigen BV in box 2 omgezet. Het geld komt daarbij weliswaar opnieuw op niet-renderende spaarrekeningen, maar er hoeft dan over het niet-bestaande rendement ook geen belasting meer betaald te worden. Hoewel de Spaar-BV wel het een en ander aan regelwerk met zich meebrengt, is het een simpele manier om box 3 buiten spel te zetten.

Spaar en beleg verstandig

Omdat iedere situatie weer anders is en ook goed gekeken moet worden naar wat het best past bij de eigen wensen voor nu en in de toekomst, is het belangrijk om alle gevolgen van de verschillende mogelijkheden goed in kaart te brengen. Wij helpen u daar graag bij. Dankzij onze ruime ervaring en actuele kennis weten wij precies waar u op moet letten en wat de mogelijkheden zijn.

Gezond ondernemen

Laat u dit liever over aan een deskundige? Ik neem u het werk graag uit handen.

Wendy van der Eijk RB