GEZOND ONDERNEMEN

Waar moet u op letten bij een auto van de zaak?

Overweegt u om een auto te kopen? Bedenk dan goed hoe u dat doet. Voor ondernemers kan een auto van de zaak een mooie aftrekpost zijn, hoewel u alle kosten uiteraard gewoon zelf moet betalen.

Keuzevermogen

Fiscaal gezien is een auto voor een ondernemer meestal keuzevermogen: u mag zelf kiezen of u de auto tot ondernemingsvermogen of tot privévermogen bestempelt. In het algemeen is het voor een splinternieuwe auto vaak het voordeligst om deze zakelijk te nemen en een tweedehands auto kan meestal het best privé worden genomen.

Dat heeft te maken met de manier waarop zakelijke auto’s fiscaal worden behandeld. Voor een zakelijke auto zijn alle kosten aftrekbaar. Dus niet alleen brandstofkosten, motorrijtuigenbelasting, verzekering en onderhoud, maar ook de afschrijvingskosten.

Privégebruik

Daar staat tegenover dat een deel van de kosten niet aftrekbaar is als u de auto ook privé gebruikt. Dat deel wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde/nieuwwaarde van de auto. Momenteel moeten er voor auto’s zonder CO2-uitstoot 12% van de cataloguswaarde bij het inkomen worden opgeteld om het privé-gebruik te compenseren. Voor auto’s met CO2-uitstoot is dit percentage 22%.

Afschrijvingskosten

Bij een nieuwe auto zijn de afschrijvingskosten hoog. Het totale bedrag aan aftrekbare kosten blijft daardoor de eerste jaren hoger dan de bijtelling voor het privégebruik, zodat er onderaan de streep een aftrekpost overblijft. Bij een tweedehands auto zijn de afschrijvingskosten lager omdat de investering in de auto lager is. De bijtelling vindt 15 jaar lang plaats over de nieuwwaarde. Dat zorgt ervoor dat bij een tweedehands auto er per saldo weinig aftrekpost overblijft. Vaak is het dan voordeliger om de tweedehands auto privé te nemen en voor elke zakelijke kilometer 19 cent van het inkomen af te trekken.

Elektrisch

Voor een elektrische auto is in 2021 nog de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) van toepassing. Dit is een extra aftrekpost in het jaar van aanschaf. Dat maakt een nieuwe elektrische auto zakelijk nog aantrekkelijker. Let er wel op dat de MIA apart en op tijd moet worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wilt u meer weten over de voor en nadelen van een auto van de zaak? Of wil u professioneel advies over wat u het beste kunt doen in uw situatie? Neem contact met ons op, dan helpen wij u graag verder.

Gezond ondernemen